VEENCE-tutkimushanke käynnistynyt – tavoitteena luoda uusia ratkaisuja vanhemman rakennuskannan ilmanvaihto- ja energiatehokkuushaasteisiin
VEENCE-hankkeen tavoitteena on selvittää, kuinka ilmanvaihdon kokonaisvaltaisella parantamisella voidaan nostaa vanhempien rakennusten talotekniikan tasoa ja asumisterveyttä. Tutkimuksessa tarkastellaan korkeatehoisilla suodattimilla varustettujen Velco-korvausilmaventtiilien ja itseoppivan Senser-poistoilmanvaihdon ohjausjärjestelmän synergiavaikutuksia rakennuksen energiatehokkuuden, sisäilman hiukkaspitoisuuksien ja huoltotarpeiden ennakoinnin näkökulmista. Hankkeen keskeisenä osana toteutetaan laajat kenttämittaukset, joiden tavoitteena on tunnistaa parhaat käytännöt sisäilman laadun parantamiseen.
- Odotamme hankkeen tuottavan arvokasta tietoa muun muassa rakennuskannassa esiintyvien puutteellisten ilmanvaihtoratkaisujen korjaamisesta sekä tuloilman suodatuksen positiivisista vaikutuksista sisäilman laatuun. Tämä tieto on hyödyllistä paitsi mukana oleville yrityksille myös koko toimialalle. Hankkeesta saatuja tuloksia voidaan hyödyntää kehittämällä korjausrakentamista ja tuloilman suodatusta koskevia ohjeistuksia ja säädöksiä, edistäen terveellisempien sisätilojen luomista, toteaa tutkimusta koordinoiva erikoistutkija Inga Ehder-Gahm VTT:ltä.
Kenttämittaukset toteutetaan rivitalokiinteistössä Vantaalla. Tutkimushankkeessa mukana ovat myös Vantaan ympäristökeskus ja Business Vantaa. Vantaan kaupungin sisäilma-asiantuntija, ympäristösuunnittelija Jouni Ahtiaisen mukaan hanke tarjoaa tärkeää tutkimustietoa ilmanvaihtotekniikan mahdollisuuksista parantaa vanhemman rakennuskannan sisäilman laatua, mikä on yhä ajankohtaisempaa tiivistyvän kaupunkirakenteen, kasvavan liikennemäärän ja kiristyvien ilmanlaatuvaatimusten myötä.
VEENCE-tutkimushanke on osa kolmivuotista GIANT (Global Trends in IAQ: Novel technologies, Competence and Business) co-innovation-projektia, jossa tutkitaan ilman epäpuhtauksia. Monitieteinen ja korkeatasoinen tutkimus auttaa ymmärtämään paremmin erilaisten sisällä ja ulkona olevien ilmansaastelähteiden merkitystä sisäilman laadulle ja vaikutusta ihmisten terveyteen. GIANT-tutkimusprojekti pyrkii lisäksi mukauttamaan WHO:n uusimpia ilmanlaatusuosituksia käytäntöihin ja edistämään kotimaisen korkeatasoisen sisäilmateknologian vientimarkkinoita. Tutkimuksen toteuttavat Tampereen yliopisto, Ilmatieteen laitos, Teknologian Tutkimuskeskus VTT, Helsingin yliopisto ja Itä-Suomen yliopisto. Projektikonsortioon kuuluu lisäksi kaupunkeja sekä teknologiseen kehittämiseen, aerosolimittauksiin, ilmanpuhdistukseen, ilmanvaihtoon ja datan visualisointiin erikoistuneita yrityksiä. Hankkeen koordinaattorina toimii Tamlink. GIANT-hankkeen kokonaisbudjetti on 5,7 miljoonaa euroa. Hanke on osittain Business Finlandin rahoittama ja jatkuu vuoden 2026 loppuun.

